Која компанија има профит од 111 милијарди долари

Saudi Aramco, државниот нафтен гигант на Саудиска Арабија, за прв пат откри дел од финансиските показатели. Тие се повеќе од импресивни – приходи од 360 милијарди долари и можеби најважно – профит од 111 милијарди долари. Профитот е два пати поголем отколку оној на Apple, повеќето ефективни јавни компании во светот, а околу пет пати поголем отколку на други нафтени гиганти како ExxonMobil и Royal Dutch Shell. Всушност, профитот на државниот гигант е поголем од трите компании, земени заедно, пишува Financial Times.

Saudi Aramco се обидува да излезе на берзата со години, но процесот е запрен неколку пати поради една или друга причина. До овој момент за компанијата се знаеше многу малку – тоа е најголемата нафтена компанија во светот и дека одговара во пракса за целиот извоз на нафта на Саудиска Арабија. Досега финансиските аналитичари ги пресметуваа резултатите на компанијата, најблаго речено, по неконвенционални начини, како на пример множење на бројот произведени барели нафта по нивната цена во текот на годината. Причината е тоа што Saudi Aramco не ги споделуваше своите финансиски резултати.

Минатата година компанијата требаше да се појави на берзата, но тоа повторно не се случи и беше одложен процесот за неопределен период. Наследникот на тронот на Саудиска Арабија и практично лидер на земјата, принцот Мохамед Бин Салман очекуваше пазарна евалуација на компанијата од 2 трилиони долари – двојно повеќе од тогашната најголема компанија во светот – Apple. Во моментов нема компанија со пазарна капитализација од 1 трилион долари.

Премногу блиски до државата

Saudi Aramco открива дел од финансиските показатели, додека се подготвува за прибирање на капитал од берзата преку обврзници, а се очекува компанијата да успее да си обезбеди 10 милијарди долари. Тие ќе бидат искористени за купување на локалната петрохемиска компанија Sabic – договор вреден 69 милијарди долари. Издавањето на обврзници е и тест дали компанијата ќе добие поддршка од јавните пазари предвид премногу блиската врска со владата.

Кредитните агенции Moody’s и Fitch ја оценија компанијата соодветно со А и А +. За споредба, американскиот ExxonMobil има кредитен рејтинг од ААА. Според Moody’s, Saudi Aramco има карактеристики на компанија со оценка ААА, но не ја добива оваа проценка токму заради односот помеѓу компанијата и тронот во Ријад.

Неодговорени прашања

Информациите објавени од Saudi Aramco се далеку од доволни за инвеститорите. Меѓу најважните прашања кои остануваат неодговорени за компанијата, се кои се трошоците на гигантот – од инвестиции до плаќања кон владата. Друга многу важна работа за која инвеститорите обрнуваат внимание се дивидендите кои компанијата ги исплаќа на Владата, заедно со даноците што ги плаќа. Во 2017 година Saudi Aramco учествува со 63% од сите приходи во Министерството за финансии на Саудиска Арабија.

Коментари

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password