Пазарните инспектори ќе контролираат дали компаниите се раздолжуваат меѓусебе

Пазарната инспекција, а не Управата за јавни приходи ќе проверуваат дали компаниите го почитуваат законот за финансиска дисциплина, односно дали си ги плаќаат навреме долговите. Ова е дел од измените на Законот кои ги подготвува Министерството за финансии. УЈП се иззема од инспекцијата затоа што таа институција била за јавни давачки.

„Надзорот над спроведувањето на одредбите од Законот за финансиска дициплина кај економските оператори од приватниот сектор го врши Управата за јавни приходи, која е надлежна за утврдување, контрола и наплата на даноци или јавни давачки. Постапката за надзор над Законот за финансиска дисциплина не претставува даночна контрола и со истата не се утврдува данок или јавна давачка. Затоа надзорот од Управат се пренесува на Државниот пазарен инсекторат, стои во најавата за измените.

Законот за финансиската дисциплина подразбира приватните субјекти со договори да се обврзат да си ги платат меѓусебните обврски во рок од 60 дена или да се договорат меѓусебно да го сторат тоа за максимум 120 дена. Во договорите меѓу јавните претпријатија и приватните фирми рокот не смее да е подолг од 60 дена. Сепак малку фирми го почитуваат, но и не се тужат дека не го исполниле рокот па се договараат кога ќе се исплатат.

Коментари

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password