Топлификација: Зошто Владата дава државна помош на фирма осомничена за перење пари?

Дали владата се обратила до обвинителството да праша во која фаза е истрагата за лажниот стечај на Друштвото за производство на електрична и топлинска енергија ТЕ-ТО АД пред да одлучи да му додели државна помош, прашаа од АД Топлификација, од каде сметаат дека државата ангажира државни ресурси за покривање долг на осомничена приватна фирма.

-Дали владата знае дека ТЕ-ТО во периодот кога се реализирала инвестицијата морало да плаќа даночни долгови за ДДВ на граница при увоз на опремата? При увоз на гасната и парната трубина, кои се транспортираа од солунското пристаниште до Скопје со специјален транспорт, мораше да се плати даночен долг од околу 12 милиони евра. Тогаш, инвеститорите на ТЕ-ТО – АД Топлификација и рускиот партнер, ги платија сите законски даночни обврски со земање на кредити од банки и од сопствени средства. За таа цел, Топлификација се задолжи во домашни банка со 5 милиони евра. Вкупниот даночен долг од 12 милиони евра беше повратен од државата за 1,5 година. Значи, во тој период ТЕ-ТО бил кредитор на државниот буџет – велат од Топлификација.

Воедно, од таму прашуваат дали владата, давајќи државна помош, станала банка-кредитор на осомничени фирми и дали има функционер во владата кој, како што велат од таму, посебно ургирал за ова кредитирање?

Коментари

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password