Нина Костовска ќе биде библиотекар во Владата

Долги години лицата со Даунов синдором се на маргините на општеството. Статистички не оперираме со бројки колкав е бројот на вакви лица во државата но она што е извесно е дека предрасудите преовладуваат и кај семејствата кои проблемот го оставаат во кругот на најблиските, далеку од очите на јавноста.

Борбата за нивните права, барем како што велат, е долга и тешка, и треба да се бараат системски и институционални решенија кои ќе ги вклучат овие лица во секојдневниот живот.

Примерот кој го сподели премиерот треба да почне да се применува подлабински а приказната треба да биде мотив за сите луѓе, институции, приватен сектор.

Нина Костовска во Владата ќе биде библиотекар. Таа има Даунов синдром а пред премиерот си ја отворила душата и му го раскажала животниот пат и предизвиците кои ја следеле во животот.
Коментари

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password